ORIGINS PhD Days Ringberg Workshop

Europe/Berlin
Castle Ringberg

Castle Ringberg

Description

Welcome to the Indico page of the ORIGINS PhD Days Ringberg Workshop!

The PhD workshop will take place at Castle Ringberg of the Max Planck Society from 30th of May until 2nd of June.
 

Front entrance of Castle Ringberg (source: https://www.schloss-ringberg.de/)

Front entrance of Castle Ringberg (source)
 

During this event the ORIGINS PhD students can present their work and exchange ideas to further their research and socialize in a safe environment at Castle Ringberg.

Conference costs, lodging, and meals, (excl. additional drinks etc.) will be funded by the ORIGINS Excellence Cluster.

If you want to participate in this workshop, please register as soon as possible, until 17 May 2021 the latest, and submit the travel application to your institution as soon as you can.

 

Contact:

ORIGINS PhD representatives:
Elena Hoemann (hoemann(at)usm.lmu.de)
Philip Lüghausen (philip.lueghausen(at)tum.de)
Martin Ha Minh (ha.minh(at)tum.de)

ORIGINS Scientific and Education Manager:
Dr. Alice M. Smith-Gicklhorn (alice.smith-gicklhorn(at)origins-cluster.de)

    • 16:00 17:30
      Arrival 1h 30m
    • 17:30 18:30
      Introduction
    • 18:30 19:45
      Dinner 1h 15m
    • 08:00 08:50
      Breakfast 50m
    • 08:50 09:00
      Welcome: Andreas Burkert and Stephan Paul
    • 09:00 12:15
      Talks: Day 2 - Morning

      Talks of the ORIGINS PhDs

      • 09:00
        Where did all the carbon go? 30m
        Speaker: F. Bringer
      • 09:30
        Cosmic Rays and Turbulence in Cosmological Simulations 30m
        Speaker: L. Böss
      • 10:00
        Lattice Simulations of Inflation 30m
        Speaker: A. Caravano
      • 10:30
        Coffee Break 15m
      • 10:45
        Neutrino Fast Flavor Oscillations in Supernovae 30m
        Speaker: J. Ehring
      • 11:15
        IceCube low-energy reconstruction with Graph Neural Networks 30m
        Speaker: M. Ha Minh
      • 11:45
        Soft Theorem from SCET Gravity 30m
        Speaker: P. Hager
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 13:45 17:00
      Talks: Day 2 - Afternoon

      Talks of the ORIGINS PhDs

      • 13:45
        Bayesian Data Compression 30m
        Speaker: J. Harth-Kitzerow
      • 14:15
        Merging Filaments: A race against collapse 30m
        Speaker: E. Hoemann
      • 14:45
        Single-molecule imaging of structure and dynamics of DNA origami on biomembranes 30m
        Speaker: J.-H. Krohn
      • 15:15
        Coffee Break 15m
      • 15:30
        Study of the X(3915) at Belle 30m
        Speaker: Y. Kulii
      • 16:00
        The Fierz interference term and recent PERKEO III measurements 30m
        Speaker: M. Lamparth
      • 16:30
        Cosmological Perturbation Theory 30m
        Speaker: D. Laxhuber
    • 17:30 18:30
      Ringberg Tour
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 21:00 22:00
      Nightsky observation

      Observations with the telescope

      • 21:00
        Test 20m
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 12:15
      Talks: Talks: Day 3 - Morning

      Talks of the ORIGINS PhDs

      • 09:00
        Anatomy of the B-Meson LCDA 30m
        Speaker: P. Lüghausen
      • 09:30
        Top-pair production via gluon fusion in SMEFT 30m
        Speaker: C. Müller
      • 10:00
        Cosmological implications of anisotropic clustering measurements in BOSS and eBOSS 30m
        Speaker: A. Semenaite
      • 10:30
        Coffee Break 15m
      • 10:45
        Phase transitions and topological defect in the early universe 30m
        Speaker: J. Sebastian
      • 11:15
        AGN Feedback in Cosmological Simulations 30m
        Speaker: S. Ward
      • 11:45
        The interplay between X-ray photoevaporative winds and giant planets embedded in a protoplanetary disk 30m
        Speaker: M. Weber
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 13:45 18:00
      Soft Skill Seminar: Productivity in Home Office
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 19:45 20:30
      Group Activity
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 12:15
      Soft Skill Seminar
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 14:00 14:30
      Departure 30m